De cv-ketel bijvullen doe je zo

Het bijvullen van de cv-ketel klinkt als een hele klus. Misschien woon je wel net op jezelf en heb je dit nog nooit gedaan. Geen paniek! Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en in een paar simpele stappen is het klusje geklaard. Lees snel verder om te weten te komen wanneer je precies de cv-ketel bij moet vullen en als je stap voor stap wil weten hoe dit dan moet.

 

Wanneer bijvullen?

 

Er zijn een paar redenen waarom je je cv-ketel of boilers bij zou willen vullen. Zo kan het zijn dat het water uit jouw kraan niet meer warm (genoeg) wordt, of dat de verwarmingen niet meer aan gaan. In deze gevallen staat de druk op de cv-ketel niet meer rond de 2,0 bar, maar waarschijnlijk onder de 1,5. Dan is het tijd om de ketel bij te vullen. Er wordt aangeraden om elke paar maanden te controleren hoe veel bar er staat op de ketel. Op die manier voorkom je dat het water niet meer goed warm wordt en zorg je ervoor dat het allemaal goed werkt op de manier zoals het hoort.

 

Het bijvullen

 

Er zijn een paar dingen die je nodig hebt als je een cv-ketel bij gaat vullen. Houd in ieder geval bij de hand: een emmer, een waterpomptang, een handdoek en een slang.

 

De eerste stap is het omlaag zetten van de thermostaat. Geef de cv-ketel voldoende tijd om even af te koelen. Is hij volledig afgekoeld, is het tijd om de stekker van de ketel uit het stopcontact te halen. Hierna kun je de vulslang die je meegenomen hebt, aansluiten op de waterkraan. Laat hier vervolgens water in lopen, zodat de lucht uit de vulslang gehaald wordt. Nu kun je de slang bevestigen aan de kraan van de boiler. Dit is meestal erg makkelijk te doen. Zet nu het water open en laat het water stromen tot je ziet dat de druk op de ketel weer hoog genoeg is. Dit is altijd tussen de 1,5 en 2 bar. Je ziet het wel als de druk nog niet hoog genoeg is. Draai nu de vulkraan weer dicht en zet hierna ook het water uit. Zet de emmer onder het uiteinde van de slang voordat je hem eraf haalt. Zodra je hem eruit haalt, zal er namelijk wat uit druppelen. Veeg dit eventueel op met de handdoek. Hierna kun je de cv-ketel weer aanzetten. Vergeet niet om hierna de verwarmingen te ontluchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *