Doe het zelf: balken bevestigen

Hou je ervan om de handen uit de mouwen te steken en ben je van plan om binnenkort zelf iets te bouwen in plaats van uit te laten besteden bij een aannemer? Deze blog geeft je informatie over het bevestigen van balken. Ga je bijvoorbeeld een tuinhuis of schuur bouwen of ga je binnenkort een muur of dak bouwen? Dan kun je ook kiezen uit één van de handige artikelen op Inspirationblog.nl!

 

Balken worden natuurlijk gebruikt voor stevigheid. Maar ook deze balken zelf hebben hulp nodig om deze stevigheid te verzekeren. Hiervoor worden balk- en raveeldragers gebruikt.

Balkdrager

Een balkdrager is een hulpstuk, vaak gemaakt van staal, waarin een balk wordt gelegd. Door middel van zulke balkdragers worden balken aan elkaar of aan wanden bevestigd en zullen ze zorgen voor extra stevigheid. Het voordeel van een balkdrager is dat deze een stuk smaller is dan een raveeldrager. Dit komt omdat een raveeldrager nog zogeheten “flappen” aan de zijkant heeft, wat weer voor extra stevigheid zorgt. Omdat een balkdrager deze niet heeft, kun je een balkdrager strak langs een wand of muur monteren. Als de muur nog gemetseld moet worden, dan kun je gebruik maken van balkdragers met lip voor extra stevigheid. Deze zullen dan wel in de muur moeten worden gemetseld.

Raveeldrager

Een raveeldrager is een balkdrager voor een specifieke balkverbinding. Deze wordt vaak gebruikt wanneer een draagbalk wordt onderbroken, bijvoorbeeld bij een trapgat of een schoorsteen, waar als het ware een “gat” zit die extra stevigheid vraagt. Dit heet ook wel een “raveling”. Een raveeldrager zorgt dan voor extra stevigheid waardoor ook de veiligheid wordt gegarandeerd. Het onderbreken van een draagbalk is normaal gesproken namelijk niet verstandig, want deze draagt een belangrijk deel van het gewicht van een constructie. Een raveeldrager is meestal verkrijgbaar met of zonder een lip. Zo’n lip zorgt weer voor nog meer stevigheid, doordat je de lip om de moerbalk kan slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *