De stijl van je woonkamer veranderen: zo pak je het aan

Heb je je woonkamer ooit modern ingericht, maar neigt je smaak nu eerder naar landelijk? Of heb je ooit gekozen voor klassiek of romantisch, maar wil je het roer compleet omgooien en je interieur een industrieel tintje meegeven? Er zijn een hoop dingen die je kunt doen zonder dat het je kapitalen hoeft te kosten.

 

Hoe zit het met de basis?

Als het een beetje meezit heb je bij het inrichten van je huis gekozen voor een wat neutrale basis. Een houten vloer bijvoorbeeld. Als dat het geval is, heb je geluk. Zo’n neutrale vloer lijkt namelijk wel een kameleon: plaats hem in een klassiek interieur en hij past prima, maar zet er stoere, industriële meubels op en hij voelt zich ook prima thuis. Eventueel kun je ervoor kiezen om de vloer te laten behandelen. Je kunt bijvoorbeeld een onbehandelde houten vloer lakken als je meer richting klassiek wilt. Tegelijk kun je er ook voor kiezen om een vloer die juist van een laklaag voorzien is flink te schuren, zodat hij weer natuurlijk oogt. Ook kun je er eventueel voor kiezen om je vloer te schilderen.

Geen houten vloer? Ook dat is vaak geen probleem. Wat voor hout opgaat, geldt namelijk voor meer materialen. Je kunt deze niet van kleur veranderen of schuren, maar heb je gekozen voor een neutrale tint dan is dit ook vaak niet nodig. Een witte vloer kan bijvoorbeeld heel chique of modern ogen, maar wordt als je er landelijke meubels en accessoires op zet opeens knus en huiselijk. De vloer vervangen als je de stijl van je kamer wilt veranderen, is dus lang niet altijd nodig.

 

Ook qua muren kan het zijn dat je weinig hoeft te veranderen, zeker als je voor neutrale kleuren hebt gekozen. Past de kleur op de muur toch niet bij het sfeertje dat je voor ogen had? Een pot verf en een schilderskwast zijn zo geregeld!

 

Het zijn de kleine dingen

 

Nemen we een industrieel interieur als uitgangspunt, dan zijn het vaak de details die het verschil maken. Overweeg om, naast je meubels en accessoires, ook eens de binnendeuren aan te pakken bijvoorbeeld. Zeker als je in de bestaande situatie juist klassieke of landelijk ogende deuren hebt, kan het plaatsen van industriele binnendeuren met veel metaal en glas net hetgeen zijn dat je nieuwe industriële look af maakt. Industriele binnendeuren heb je in alle soorten en maten, en kun je vaak ook als schuifdeur plaatsen om de look nog eens te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *