Oorsieraden voor de man

De oorbel voor mannen is helemaal geaccepteerd. Niet alleen excentriekelingen, popsterren en mannen uit bepaalde subculturen dragen ze tegenwoordig. Zoals meisjes vaak al jong hun gaatjes geprikt krijgen door (groot)ouders, gebeurt dat ook steeds vaker bij jongens.

Stijl

De oorbellen voor de man kunnen in sterkere mate een onderdeel van hun kledingstijl zijn. In de hiphop scene is het veel bling en misstaan de diamanten stekers niet. Daartegenover de metalheads met tunnels, plugs en ringetjes voorzien van prikkeldraad. Dan de hippe man met getrimde baard; hier zie je alles terugkomen, van tunnel tot diamanten steker, maar dan wel subtiel. Natuurlijk is er een grote groep mannen die een ringetje of een knop draagt omdat ze het gewoon mooi vinden.

Soorten

De keuze is groot en zeer divers:

  • Ringen: strak zilver of goud, dik of dun, met of zonder bewerking, met of zonder extra hangertje als een anker of een kruisje eraan.
  • Knopjes: alles is bijna mogelijk. Kruisjes, schedels, diamanten inzet, simpel zwart, logo’s, enzovoorts.
  • Hangers: minder keus, meestal van zilver, vrij standaard vormen als een kruisje.
  • Stretching spiral: een in tribal vorm gekrulde staaf bedoelt om de gaatjes op te rekken zodat er een plug of tunnel doorheen past, maar in zoveel verschillende stijlen te krijgen dat het mooi sieraad op zichzelf is.
  • Tunnels: ook deze in allerlei kleuren en materialen te verkrijgen. Van klein tot heel groot en van simpel hout tot met diamantjes afgezet. Deze zijn niet zomaar ineens te dragen, hiervoor moet eerst het gaatje opgerekt worden tot de passende grootte.
  • Plugs: net als bij tunnels moet eerst het gaatje worden opgerekt, maar dan zijn de mogelijkheden enorm. Bandlogo’s, gegraveerde symbolen, inleg met edelstenen, holografische afbeeldingen. Verzin het maar het is te krijgen.
  • Uitgelicht: broches – ikbensieraden

Nieuwe trend?

Eigenlijk is de oorbel voor mannen niet weggeweest. Vanaf de jaren ’70 zie je al bekende heren met een oorring zoals Jimmy Hendrix en later in de jaren ’80 Rob de Nijs, Barry Hay van de Golden Earring.

Tip: koppel sieraden – ikbensieraden

Vanaf toen waren oorringen voor mannen in de mode

Maar natuurlijk ook het stijlicoon George Michael eerst beschaafd met twee ringetjes, later een grote ring met daaraan een kruis. Sindsdien is het sieraad niet meer weggeweest. En als zelfs een oudere heer als Morgen Freeman, toch niet echt een trendsetter, twee simpele, gouden ringen in heeft, is het eigenlijk geen nieuwe trend te noemen. De verscheidenheid en vormgeving zijn misschien wel nieuw; uiteindelijk willen mannen ook graag een brede keuze hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *