Hoe regel je jouw nalatenschap

Een nalatenschap regelen doe je niet zomaar voor je plezier en al helemaal niet op een leeftijd waarvan je denkt dat het nog lang zal duren voordat het nodig is om na te denken over een testament o.i.d.

Maar toch is het de moeite waard om hierover na te denken wanneer je een gezin hebt en je de kinderen met een gerust hart wilt achterlaten zonder al te veel zorgen. Bedenk daarom goed wat er allemaal bij komt kijken als je een nalatenschap opstelt.

Wat komt in de nalatenschap

In zijn simpelste vorm bestaat de nalatenschap uit al jouw bezittingen die je achterlaat aan familie, echtgenoot en kinderen. Dit kan gaan over jouw financiële bezittingen, inboedel en persoonlijke eigendommen en vastgoed (als in je eigen woning). Puur materialistisch bezit dus.

Maar er zijn een paar zaken waar toch niet zo snel over nagedacht wordt. Denk hierbij aan jouw eigen bedrijf en financiële schulden. Bij een erfenis verdelen zijn het juist deze zaken die vaak voor problemen kunnen zorgen.

Financiële schulden

Mocht je schulden hebben bij een instantie of een persoon dan is het verstandig om degene die je (mogelijk) na gaat laten hiervan op de hoogte te brengen. Wanneer na overlijden ineens een schuldeiser voor de deur staat dan kan dat een enorme klap zijn voor de erfgenamen, vooral wanneer dit ten koste gaat van hun erfdeel uit de nalatenschap. Wees dus duidelijk hierover en bespreek dit met de familie of neem dit op in het testament.

Mocht je zelf nog schulden tegoed krijgen van anderen dan is ook dit een goede reden om dit duidelijk te maken. Maak dus duidelijk dat, mocht je te komen overlijden, je schulden tegoed krijgt. Het zou jammer zijn als dit ten koste gaat van de erfgenamen.

Eigen bedrijf

Ben je in bezit van een eigen bedrijf dan komen ook hier zaken aan te pas die duidelijkheid nodig hebben. Je kunt alleen bepalen op welke manier erfgenamen het bedrijf erven, maar of zij dit willen is iets waar je rekening mee moet houden.

Je kunt zelf bepalen op welke manier je het bedrijf nalaat. Zeker wanneer niemand van de erfgenamen interesse heeft om het over te nemen heb je altijd de mogelijk om in de nalatenschap tot verplichte verkoop over te gaan. Hiermee ontvangen de erfgenamen dus de opbrengsten van de verkoop.

Maar uiteraard heb je een bedrijf niet zomaar opgezet om vervolgens weer te laten verdwijnen. Daarom is het belangrijk om op tijd een erfgenaam aan te wijzen en te begeleiden tot de mogelijke nieuwe eigenaar wanneer het zover is.

Maar de grootste problemen ontstaan wanneer je bedrijf zwaar verlies lijdt of zwaar in de schulden zit. Dan is er echt niemand die het over wil nemen. Dus ook hier komen financiële problemen op naam van de erfgenamen te staan.

Het mag duidelijk zijn dat bepaalde zaken goed geregeld moeten worden om in kaart te brengen wat en hoe dit nagelaten wordt. Laat dus geen zaken liggen die ten koste kunnen komen van de erfgenamen. Niet alleen kun je dit bespreken met je gezin of familie, maar je kunt dit op zijn minst vastleggen in een testament of anders in overleg gaan met een erfrecht advocaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *