Wanneer en op welke manier sproei je de tuin het beste?

Wanneer er weer sprake is van een hittegolf, of er houden langere droge periodes aan, verleid dit mensen vaak om vaker de tuin de gaan sproeien. Het is hierbij ontzettend belangrijk dat je rekening houd met de tijd waarop je dit doet, anders zul je de tuin meer kwaad dan goed doen.

Hoe gezond je planten zijn, hangt ontzettend af van de factoren zon en wind. Beoordeel je planten op hun uiterlijk, hangen de blaadjes of vallen ze uit? Dan zijn ze niet gezond, en in droge periodes betekent dit negen van de tien keer dat er niet genoeg vocht in de grond zit voor de planten. Je kunt dit voelen aan de grond, op zo’n tien centimeter diepte kun je aanvoelen of de grond vochtig genoeg is of niet.

Maar wanneer is nou de beste tijd om de tuin te sproeien met bijvoorbeeld een tuinslang? Dit hangt af van de weersvoorspellingen. Houd deze goed in de gaten: wanneer er een droge periode aan komt, kun je de tuin het beste 1 a 2 dagen van te voren sproeien. Op de hete en droge dag zelf is het niet verstandig om nog te gaan sproeien, hiermee doe je de tuin niets goeds. Wanneer je de tuin sproeit met een waterslang kun je dit het best vroeg in de ochtend doen. Op dit moment is het vaak nog tamelijk fris, wat het water de tijd geeft om in de grond te trekken. Zo verdampt het grootste deel van het water niet direct, en krijgen de planten het meeste water. Wanneer je sproeit, vergeet dan de grond onder de heg niet afzonderlijk te sproeien. Omdat heggen relatief dicht zijn, zal het water niet goed op de grond terecht komen. Hierdoor krijgen de wortels van de heg weinig water en kan hij op de lange termijn doodgaan. Dit wil je natuurlijk niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *