Weerbaarheid van kinderen en jongvolwassenen vergroten

Jong Assertief

Sommige ouders zijn verbaasd wanneer ze horen dat kinderen al vanaf 4 jaar een weerbaarheidstraining kunnen volgen. Ze geloven niet dat een kind van die leeftijd al een weerbaarheidstraining nodig heeft. Daarnaast denken ze ook dat kinderen nog kind moeten kunnen zijn en gaandeweg wel assertief leren te zijn. Hetzelfde geld voor de kleutertoetsen die kleuters al moeten doen op de basisschool om op die manier te kijken wel intelligentieniveau het kind heeft. Hier is ook veel kritiek op volgens verschillende deskundigen. Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en zijn absoluut nog niet in te kaderen.

Sprongen in de ontwikkelingen van kinderen

Kinderen maken enorme sprongen in hun ontwikkeling en kunnen nog alle kanten op groeien. Zowel op fysiek niveau als op intelligentieniveau. Kleuterjuffen klagen ook regelmatig over de administratieve rompslomp die het kost om de ontwikkeling van kleuters bij de houden. Ze zijn liever juf in de klas dan dat ze na lestijd nog verslagen moeten typen. Om terug te komen op het wel of niet aanbieden van weerbaarheidstrainingen zijn de meningen verdeeld. Zo zijn er ook heel wat experts de aangeven dat het belangrijk is om al op jonge leeftijd te oefenen met assertief gedrag. Maar ook de sociale ontwikkeling komt aan bod. Want hoe kunnen kinderen vrienden maken op jonge leeftijd en hoe zorg je ervoor dat je ook mee mag doen met een groepsspel? Jonge kinderen kunnen al te maken krijgen met lastige sociale situaties en met teleurstellingen. Zo mag je kind niet altijd meedoen of wordt je kind niet uitgenodigd door een klasgenoot op haar verjaardag. Of je kind voelt zich snel aangevallen en beledigd als anderen een opmerking over haar maken. Terwijl dit misschien wel gewoon plagerig bedoeld is in plaats van pesterig. Het onderscheid hierin maken is voor veel kinderen best lastig die last hebben van een laag zelfbeeld.

De functie van assertiviteits-/weerbaarheidstrainingen

Een weerbaarheidstraining kan helpen om hierin een blijvend en goed onderscheid in te maken. Zo nemen kinderen kritiek of een opmerking niet meteen persoonlijk en kunnen ze het beter naast zich neerleggen. Ook kan een weerbaarheidstraining kind & jongere helpen om positief te denken en helpende gedachten te denken. Veel kinderen met een laag zelfbeeld nemen hun negatieve gedachten vaak veel te serieus en dan kan bewust worden van deze gedachten en een positieve gedachten er tegenover zetten heel goed helpen. Dit vraagt wel om goed oefenen en dit kan tijdens een weerbaarheidstraining kind. Ook zijn er heel veel andere kinderen die ook oefenen en dit helpt kinderen ook om zelfvertrouwen op te bouwen met andere kinderen.
Dit artikel is mogelijk gemaakt door praktijk Jong Assertief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *