Haartransplantatie, hoe en wat?

Kaalheid, de een heeft er nooit last van en de ander begint al met kaalheid rond zijn 30e. Voor veel mannen, of vrouwen, is dit een vervelende situatie en kan voor een onzeker gevoel zorgen. Het kaal worden of verliezen van haren is dan ook helemaal niet leuk. Om op kale plekken weer haar te laten groeien, bestaat er haartransplantatie. Maar, wat is haartransplantatie en hoe gaat dit in zijn werking?

Wat is haartransplantatie?

Bij een haarkliniek kun je een haartransplantatie doen. Een haartransplantatie is een ingreep waarbij haren verplaatst worden. Haartransplantatie is vooral bedoeld voor hoofdhaar, baardhaar en voor wenkbrauwen. Er worden twee verschillende soorten van haartransplantatie gebruikt, Folliculaire Unit Transplantatie (FUT) en Folliculaire Unit Extractie (FUE). Bij FUT wordt er een aan de achterkant van het hoofd een strip huid verwijderd, die vervolgens wordt opgesplitst in stukjes van 2 of 3 haren. Deze stukjes worden in het doelgebied teruggeplaatst. Bij de FUT methode blijft er aan de achterkant van het hoofd een litteken achter.  Bij het gebruiken van de FUE methode worden er hele kleine gaatjes geboord in het donorgebied, om haren te verzamelen. Daarna worden deze geplaatst in het doelgebied. Deze methode is wel duurder dan de FUT methode. Bij FUE krijg je geen groot litteken aan de achterkant van je hoofd, maar kan wel zorgen dat kleine littekens.

FUE is een zeer populaire methode, waardoor dit gebied zich snel ontwikkelt. Daardoor is er een nieuwe FUE methode ontwikkeld, de ARTAS FUE haartransplantatierobot. Deze ARTAS robot scant en digitaliseert een klein gebied van de hoofdhuid, zodat elke haar geïdentificeerd wordt. Daarna gaat, onder toezicht van een chirurg, de robot aan de slag met het plaatsen van de haarzakjes.

Veelgestelde vragen over haartransplantatie

Groeit mijn haar direct terug? De groeifase van getransplanteerd haar is een langdurig proces. De getransplanteerde haarzakjes hebben tijd nodig om hun eigen bloedtoevoer te ontwikkelen. Na ongeveer 3 maanden is er nieuwe haargroei te zien. Na 5 tot 6 maanden is er al een duidelijke verbetering te zien. Na 12 maanden zien de behandelde patiënten het uiteindelijke resultaat.  Is het effect blijvend? In vrijwel alle gevallen wel. De getransplanteerde haren komen uit de achterkant van het hoofd, waar de haren niet vatbaar zijn voor kaalheid. Hierdoor kunnen deze haren aan de bovenkant doorgroeien.  Moet ik na mijn behandeling iets op mijn hoofd dragen? Ja. In de eerste nacht na de behandeling slaap je met een antibacterieel verband, die het donorgebied beschermt. Na de behandeling mag een pet of muts gedragen worden om het hoofd te bedekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *