Elektricien geeft tips voor optimaal gebruik van LED lampen

De manier waarop we de verlichting in huis regelen gaat een steeds grotere rol spelen bij de inrichting van ons interieur. Een aantal jaren geleden besteedden we nog weinig tot geen aandacht aan de verlichting in huis. Tegenwoordig denken we steeds beter na over de beslissingen die de verlichting van een woning bepalen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat we bewuster zijn geworden hoe licht een interieur kan beïnvloeden. De verlichting heeft zelfs invloed op onze stemming en hoe we ons voelen. De felheid kan bijvoorbeeld zorgen voor een opgewekt of juist ontspannen gevoel.

Een andere reden waarom we meer zijn gaan nadenken over het optimaal gebruik van verlichting is dat lampen een stuk duurder zijn geworden. Hoewel de prijs van LED lampen de laatste jaren al flink is gedaald is de aanschafprijs nog altijd vele malen hoger dan de ouderwetse gloeilampen. Hoog tijd dus voor een aantal tips van de Elektricien Purmerend hoe je optimaal gebruik kan maken van LED lampen.

Kelvin, lumen en wattage van LED lampen

Vroeger keken we op het doosje van een gloeilamp en zochten hierop wat het wattage van de lamp was. Met LED lampen heb je veel meer informatie die op de doos vermeld staat. Zo zie je bijvoorbeeld een schaal van Kelvin, Lumen en Wattage. Om optimaal gebruik te maken van LED lampen moet je volgens de elektricien Purmerend op de hoogte zijn wat deze drie termen betekenen en wat voor invloed deze hebben op de verlichting van je woning. Kelvin is bijvoorbeeld de schaal voor de soort kleur die een lamp produceert. Hoe hoger het Kelvin (K) nummer des te koeler het licht zal zijn. Wattage is de hoeveelheid elektriciteit die een lamp verbruikt. In tegenstelling tot gloeilampen heeft dit getal niets meer met de felheid van het licht te maken. De felheid wordt namelijk aangeduid met het aantal Lumen dat een lamp produceert.

Een lichtplan maken met een elektricien

Nu dat je steeds meer mogelijkheden hebt met LED lampen wordt het ook moeilijker om een lichtplan te maken. Met een lichtplan zorg je voor een optimale verlichting van ieder oppervlakte in een kamer van je woning. Het is tegenwoordig een slim idee om het lichtplan samen met een specialist, zoals de elektricien Purmerend, op te stellen. De hogere prijs van LED lampen rechtvaardigen de kosten voor het professionele advies dat je krijgt.

Ook hier kun je meer informatie vinden over het besparen met verlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *