Een kamer optimaal verlichten met een lichtplan

Details zijn enorm belangrijk bij de inrichting van een kamer. Meubels, kleine accessoires en versieringen vormen samen een geheel waarmee het design van een interieur bepaald wordt. Iets waar een groot verschil mee gemaakt kan worden, maar waar door de meeste mensen vaak niet optimaal gebruik van wordt gemaakt, is verlichting. Verlichting is namelijk een zeer groot onderdeel van het interieur en design van een kamer. Op dit gebied is in de meeste huizen nog veel verbetering te behalen en daarom delen we in dit artikel een aantal tips van de Elektriciens Den Bosch die je helpen om een kamer optimaal te verlichten. Wil je dit namelijk op een professionele manier doen dan is het maken van een lichtplan essentieel. Hier lees je dan ook een simpel stappenplan om een lichtplan voor een kamer op te stellen.

Activiteiten in kaart brengen

Om een lichtplan voor een kamer te maken moet je in gedachte houden dat er verschillende activiteiten in een kamer plaatsvinden. Deze activiteiten hebben elk een andere soort verlichting nodig. Wanneer je bijvoorbeeld aan een tafel wilt eten of  een boek lezen dan heb je een andere soort verlichting nodig dan wanneer je op de bank een film wilt gaan kijken. Begin daarom eerst met het in kaart brengen van de verschillende activiteiten die plaatsvinden in een kamer en waar deze plaatsvinden.

Plattegrond van de kamer maken

De volgende stap in het maken van een lichtplan en een optimale verlichting voor een kamer realiseren is het maken van een plattegrond. Teken op een papier de dimensies van een kamer en hoe deze is ingericht. Geef hierop ook aan waar de bestaande aansluitingen voor de verlichting zitten. Dit is niet een onoverkoombaar probleem want de aansluitingen kunnen immers verplaatst worden of er kan gebruik worden gemaakt van losse staande lampen. Het maakt het aansluiten van de verlichting echter wel makkelijker als de bestaande aansluitingen op dezelfde plaats gebruikt kunnen worden. Vervolgens is het tijd om op de plattegrond het lichtplan uit te tekenen.

Soorten licht kiezen en lichtplan indelen

Met behulp van de plattegrond en de aangegeven activiteiten die in verschillende delen van een kamer plaatsvinden kunnen we een lichtplan gaan maken. Teken hiervoor cirkels op de plattegrond die gebieden aangeven die verlicht moeten worden en schrijf hierbij wat voor soort verlichting in dit gebied nodig is. De cirkels mogen elkaar overlappen. Zo mag een cirkel die eer taakverlichting aangeeft gerust een sfeerverlichting cirkel overlappen. Aan de hand van dit lichtplan kan er optimaal gebruik worden gemaakt van verlichting in huis en kunnen we de verschillende soorten lampen gaan uitkiezen waarmee we het plan kunnen realiseren. Een extra tip die je nog kan gebruiken is dat een lamp ook op meerdere manieren gebruikt kan worden. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een dimmerschakelaar kan een lamp zowel als taakverlichting en als sfeerverlichting gebruikt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *